perjantai 25. toukokuuta 2012

Angry Birds linnakakku














Sain peruutuspaikan Pullahiiren linnakakkukurssille Vantaan Aikuisopistolle toukokuun alussa. Kahden illan kurssi taas tuntui aivan liian lyhyeltä ja suurinosa koristeista piti tehdä kotona. Eipä tuo haitannut vaikka yömyöhälle menikin. Torstaina paistettiin kakkupohjat ja aloitettiin koristeiden teko. Pohjien jäähdyttyä tehtiin täyte ja kasattiin kakku jääkaappiin jähmettymään. Toisena iltana jatkettiin koristeiden parissa ja kuorrutettiin kakut. Itse toin pelkän kuorrutetun kakun kotiin ja kasasin sen sitten lauantaina valmiiksi kun sain koristeet tehtyä. Täytteenä suklaamousse kolmessa kerroksessa kun tuo pohja nousi sen verran hyvin niin leikkasin sen neljään osaan. Täytettäkin on ohjeen mukaan reilusti.

Suklaamoussekakku ohje: (Pullahiiri)

Pohja:
n. 18-20 hlö / n. 26cm vuokaan

6 kananmunaa
240 g sokeria
120 g vehnäjauhoja
120 g perunajauhoja
(1/2 tl leivinjauhetta)

Suklaapohjaan 3-4 rkl kaakaojauhetta

Vatkaa munat ja sokeri kunnolla vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi muutamassa erässä vaahdon sekaan hyvin, mutta varovasti kulhon pohjaa myöten lastalla nostellen, älä vatkaa. Kaada taikina voideltuun vuokaan ja paista n. 160-175 asteessa. Kakun paistoaikaan vaikuttaa kakun koko. Pienet kakut kypsyvät n. 30 min ja suuremmat n. 45 min uunin alatasolla. Kokeile kakun kypsyyttä vielä ennen uunista ottamista esim. cocktailtikulla. Paina tikku kakun keskiosaan ja ota pois. Jos tikkuun ei jää taikinaa kiinni, kakku on kypsä. Jos taikinaa jää tikkuun, paista paista vielä n. 5 min ja testaa uudelleen. Kumoa paistamisen jälkeen kypsä kakkupohja vuokineen ritilälle jäähtymään.

Suklaatäyte:

4 dl vispikermaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
200 g maitosuklaata
1 dl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria
3 rkl kaakaojauhetta (tummaa)

Mittaa kattilaan ½ dl vispikermaa sekä paloiteltu maitosuklaa. Kuumenna kunnes suklaa sulaa - Älä keitä! Nosta jäähtymään hetkeksi. Vatkaa 3 ½ dl vispikermaa vaahdoksi. Notkista tuorejuusto, tomusokeri, kaakaojauhe sekä vaniljasokeri kulhossa. Lisää joukkoon sulatettu suklaa ja sekoita. Nostele lopuksi kermavaahto joukkoon.

Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Kostuta kakku esim. appelsiinimehulla (n. 2-3 dl) täytön yhteydessä. Täytä kakku irtopohjavuokaan, jos käytössäsi ei ole irtopohjavuokaa, niin anna täytteen hetki jähmettyä ennen kakun täyttämistä. Vuoka kannattaa vuorata kelmulla ennen kakun täyttämistä, kakku on helpompi kumota vuoasta pois.

 Sokerikreemi:

150 g voita
1 ½ dl tomusokeria
3 rkl maitoa (tai esim. appelsiinimehua)
1-1½ rkl vaniljasokeria

Vaahdota pehmennyt voi vaaleaksi. Lisää puolet tomusokerista ja vatkaa hyvin. Lisää neste, vaniljasokeri ja loput tomusokerista. Sekoita tasaiseksi.
Jos et käytä kaikkea sokerikreemiä heti, säilytä se jääkaapissa ilmatiiviissä rasiassa.

Sokerikreemi toimii hyvin kosteuseristyksenä sekä tarttumapintana marsipaanin sekä sokerimassan alla täytekakuissa. Voit maustaa sokerikreemin kaakaojauheella, esansseilla ja myös värjätä elintarvikeväreillä.

Kuorruta kakku kreemillä ja laita jääkaappiin kylmään hetkeksi ennen kakun kuorruttamista.

Kauli marsipaani tai sokerimassa ja jätä se n. 2-3 mm paksuksi niin saat kakun siististi kuorrutettua. Ohuella massalla tulee helposti ryppyjä sekä reikiä kaulittua massaa nostettaessa kakun päälle. Ohuempi massa myös vettyy nopeammin. Koristele kakku haluamallasi tavalla.

Säilytä marsipaani/sokerimassa kakku ilmavasti jääkaapissa. Umpinaisessa kakkukuvussa massalla päällystetty kakku vettyy nopeasti ja hikoilee pinnasta.

Ohje kurssilta saadusta monisteesta Pullahiireltä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti