lauantai 12. helmikuuta 2011

Täytekakkuohje



Kakkupohja


n. 12 hlö (20 - 24cm)


4 munaa
120g sokeria
60g vehnäjauhoja
60 g perunajauhoja
½ tl leivinjauhetta


(suklaakakkupohjaan lisäksi muutama ruokalusikallinen kaakaojauhetta)


Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi (saa vatkata aika pitkään että tulee mukavan kuohkeaa ja paksua). Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi muutamassa erässä vaahdon sekaan hyvin, mutta varovasti sekoittaen. Pöyhi kupin pohjasta asti ettei jää jauho könttejä pohjalle. Kaada taikina voideltuun vuokaan ja paista 160-175 asteessa. Kakun paistoaikaan vaikuttaa kakun koko. Pienet kakut kypsyvät n. 30 minuutissa ja suuremmat n. 45 minuutissa uunin alatasolla. Kokeile kakun kypsyyttä vielä ennen uunista ottamista esim. coctailtikulla, itse käytän sukkapuikkoa :). Paina tikku kakun keskiosaan ja ota pois. Jos tikkuun ei jää taikinaa kiinni on kakku kypsä. Jos taikinaa jää tikkuun, paista vielä n. 5 min ja testaa uudelleen.
Kumoa paistamisen jälkeen kypsä kakkupohja vuokineen ritilälle jäähtymään.


 Mansikkamousse
(n. 4 munan kakkuun)


4 dl vispikermaa
n. 350g pakastemansikoita
3 liivatelehteä
tilkka vettä
tomusokeria
vaniljasokeria


Laita liivatteet likoon ja sulata pakastemansikat. Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta sokereilla. Soseuta mansikat tehosekoittimella tai ihan haarukalla. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja laita liotetut liivatteet siihen. Lisää liivateseos mansikkasurvoksen joukkoon ja lisää joukkoon vatkattu kerma. Sekoita tasaiseksi mousseksi ja täytä kakku irtopohjavuokaan. Jos käytössäsi ei ole irtopohjavuokaa, niin anna täytteen hetki jähmettyä ennen kakun täyttöä. 


Voit halutessasi käyttää mansikoiden sijasta myös muitakin marjoja tai hedelmiä. Mustikat ja vadelmat on hyvä paseerata eli puristaa siivilän läpi, jotta moussesta tulee mahdollisimman tasainen ja pehmeä.


Sokericreme


50g voita
1 dl tomusokeria
2 rkl maitoa tai muuta nestettä
½ rkl vaniljasokeria


Vaahdota pehmeä voi vaaleaksi. Lisää puolet siivilöidystä tomusokerista ja vatkaa voimakkaasti. Lisää neste, vaniljasokeri ja loput siivilöidystä tomusokerista. Sekoita tasaiseksi.


Jos et käytä kaikkea sokericremeä heti, säilytä se 
jääkaapissa ilmatiiviissä rasiassa tai kulhossa kostean pyyhkeen alla.
Sokericreme toimii hyvin "kosteuserityksenä" sekä tartuntapintana marsipaanin alla täytekakuissa. Toki voit myös kuorruttaa sillä kakun kokonaan tai pursottaa kakun päälle koristeita. Voit myös maustaa sokericremeä kaakaojauheella, esansseilla sekä myös värjätä elintarvikeväreillä.
Tämä kakkupohjaohje on helppo muunnella kakun koon mukaan
1 kananmuna
=30g sokeria
=30g jauhoja (15g peruna- ja 15g vehnäjauhoja)
1 dl sokeria = 88g
n. 1,4 dl sokeria = 120g
n. 2 dl sokeria = 180g
1 dl vehnäjauhoja = 65g
1 dl perunajauhoja = 70g


Vinkkejä kakkupohjan paistoon


Vatkaa munat ja sokeri kunnolla kovaksi, vaaleaksi vaahdoksi
Sekoita jauhot vaahdon sekaan varovasti, mutta kulhon 
pohjia myöten ettei jauhopaakkuja jää pohjalle.
Älä avaa luukkua tai kolistele uunia paiston aikana.


Ohje julkaistu Pullahiiren luvalla.
Kuva: Villahiiren eka fantasiakakku

3 kommenttia:

  1. Onpa herkullisen näköinen kakku ja varmaan oli hyvääkin! T. Sny

    VastaaPoista
  2. Kiitos! Hyvää oli ja kiva sitä oli tehdäkin :)

    VastaaPoista
  3. Slurps! :P
    Erittäin hyvän näköinen kakku. Ja itselle alkaa pikku hiljaa ruokahalut palautua (ei kiva, kun pitäisi saada painoa pudotettuakin), niin kelpais kyllä mullekin. maku on varmasti todella hyvää.

    VastaaPoista